Payrolling uit het verdomhoekje

  • 0

Payrolling uit het verdomhoekje

Category : Payroll

Payrolling: vloek of zegen?

Payroll is en blijft een dankbaar onderwerp van discussie. Het debat laaide onlangs weer op, nadat de Hoge Raad in november oordeelde dat payrolling juridisch gezien hetzelfde is als uitzendwerk. Gevolg van deze uitspraak: payrollers kunnen door werkgevers vijfenhalf jaar flexibel ingezet worden, zonder dat ze in die periode een vast contract aangeboden hoeven te krijgen. Net als uitzendkrachten. Uit angst voor de implicaties van de uitspraak vroegen verschillende partijen, waaronder CNV en FNV, minister Asscher direct om een reparatiewet. Toen de bewindsman aangaf dat deze er in de huidige kabinetsperiode in ieder geval niet meer zal komen, was de kritiek niet mals. Zo noemde Maurice Limmen, voorzitter van CNV, de houding van de minister in het Financieele Dagblad ‘uitermate triest’. Het standpunt van Asscher is ook een schop tegen het zere been van de FNV, dat zich al langer inzet om een verbod op payrolling te realiseren.

Wat vindt de branche zelf?

De vraag is echter of de positie van payrollers echt zo zorgwekkend is als bovengenoemde partijen ons regelmatig willen doen geloven. Marco Bastian, namens de NBBU Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), vindt alvast van niet. In de Telegraaf stelt hij dat een verbod op payrolling niet alleen praktisch onhaalbaar, maar ook onzinnig is. Hij haalt daarbij de ongeveer 300.000 mensen aan die in Nederland via een payrollconstructie actief zijn: “De meeste mensen die via payroll werken, zijn blij dat ze een baan hebben. Anders hadden ze werkloos thuis gezeten.” Niet alleen hebben deze mensen een baan, zo stelt Bastian, ze krijgen volgens hem ook prima betaald.

De payroller aan het woord

Grofweg kan er een onderscheid worden gemaakt tussen payrollers die langere tijd bij hetzelfde bedrijf werken en payrollers die als een soort freelancer voor meerdere opdrachtgevers actief zijn. In een artikel van het Noordhollands Dagblad komt een stemactrice aan het woord die in de tweede categorie valt. In het artikel beschrijft ze dat ze dankzij payroll zelf geen omkijken meer heeft naar de administratie, waardoor ze haar tijd kan besteden aan de dingen die ze echt leuk vindt. Bovendien hoeft ze haar geld zelf niet te achterhalen bij haar opdrachtgevers en geeft ze aan dat ze met payrolling gewoon pensioen opbouwt. Tot haar eigen tevredenheid is het enige wat ze hoeft te doen het op eenvoudige wijze digitaal doorgeven van het aantal gewerkte uren. Daarna verzorgt het payrollbureau de verdere administratieve afhandeling. Zij beschrijft payrolling dan ook als ‘ideaal’.

Zelf de overstap naar payrolling maken?

Bij de kritiek op payroll lijkt het in sommige gevallen aan nuance te ontbreken. Want niet alleen voor werkgevers, maar zeker ook voor werknemers kunnen het gemak en de flexibiliteit van payrolling een uitkomst betekenen. Wilt u daarom ook gebruik gaan maken van een payrollconstructie? Neem dan eens een kijkje op de website van J&M Personeelsdiensten. Dit payrollbureau kan u op professionele manier uw volledige salarisadministratie uit handen nemen.