Wat doet een hr afdeling precies?

  • 0

Wat doet een hr afdeling precies?

Category : Zakelijk

De HR-afdeling. De meeste bedrijven hebben er ééntje, maar wat gebeurt hier eigenlijk allemaal? We kunnen u vertellen: een stuk meer dan alleen de personeelsadministratie. U leest er alles over in dit artikel.

Instroom, uitstroom en doorstroom

Een HR-afdeling is verantwoordelijk voor alle administratieve processen met betrekking tot de instroom, uitstroom en doorstroom van personeel. Alles wat een medewerker nodig heeft om zijn werk te kunnen uitvoeren wordt hier gecoördineerd. Van een sleutelkaart om naar binnen te kunnen, tot het verstrekken van een laptop en andere bedrijfsmiddelen. Ziekteverzuim, zwangerschapsverlof, (tijdelijke) vervangers regelen en vele andere zaken; ze liggen allemaal op het bordje van de HR-afdeling.

De ideale werkplek

Naast het papierwerk, behoort ook het inrichten van een goede werkplek tot de taken van een HR-afdeling. De pensioenleeftijd wordt almaar verschoven, omdat we steeds ouder worden. En om iedereen ook gezond de eindstreep te laten halen, is een goede werkplek onmisbaar. Ook het verzorgen voor een ARBO-technisch verantwoorde werkplek en de hulpmiddelen die hierbij horen is een taak voor de HR-afdeling.

Werkgeluk behouden

Naast een geschikte werkplek die een werknemer ook fysiek gezond houdt, speelt een HR-afdeling ook een rol in het werkgeluk van de medewerkers. Biedt het werk de werknemer nog wel voldoende uitdaging? Zit iedereen nog op zijn plek? Zijn er conflicten op de werkvloer. Of loopt er misschien iemand emotioneel vast? Allemaal zaken waardoor werknemers het niet meer naar hun zin hebben. Goed op de hoogte zijn van het wel en wee van de werknemers voorkomt veel problemen en stelt een HR-medewerker in staat om tijdig in te grijpen.

HR uitbesteden

Zoals u ziet, komt er heel wat op het bordje van een HR-afdeling terecht. Is uw bedrijf niet groot genoeg om een eigen HR-afdeling op te richten? Of wilt u graag uw HR-afdeling versterken, professionaliseren of van specifieke kennis voorzien? Dan kunt u de
HR ook uitbesteden aan een specialist.

Misschien heeft u ook interesse in ons artikel over employer branding.