Alles over VCA Basis en VCA VOL

  • 0

Alles over VCA Basis en VCA VOL

Category : Certificeringen

VCA opleiding voor professionals

Aantonen dat u veilig en hygiënisch kunt werken? Dat kan met een VCA-certificaat. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is echter meer dan alleen een checklist. Het is een uitgebreid programma dat ervoor zorgt dat er binnen uw bedrijf veilig, gezond en milieuvriendelijke gewerkt wordt. Hiervoor kan een opleiding gevolgd worden. In dit blog vertellen we over drie verschillende vormen van de VCA opleiding: VCA Basis en VCA VOL

VCA Basis

VCA Basis

VCA Basis is, zoals de naam al aangeeft, het basis veiligheidsdiploma voor veilig en gezond werken. VCA Basis wordt vaak afgekort naar B-VCA (voorheen VCA-1). Het is bedoeld voor uitvoerende medewerkers. Het is niet bedoeld voor medewerkers met een leidinggevende rol. Wanneer iemand in het bezit is van het VCA Basis diploma kan deze persoon aantonen dat hij of zij de basiskennis van veilig en gezond werken heeft. Het is vaak nodig om een VCA Basis opleiding te volgen wanneer er gevraagd wordt voor het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden.

VCA VOL

VCA VOL is, net als VCA Basis, een diploma waarmee aangetoond kan worden dat de persoon kennis heeft van het veilig en gezond uitvoeren van werkzaamheden. Echter is het VCA VOL speciaal gericht op leidinggevende medewerkers en zzp’ers. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat ze zelf en dat andere medewerkers hun werkzaamheden veilig uit kunnen voeren. De volledige afkorting staat dan ook voor VGM Checklist Aannemers Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

VCA certificaat halen

Wanneer u een VCA certificaat wilt halen, zult u een VCA Basis opleiding of een VCA VOL opleiding moeten volgen. Tijdens de cursus worden alle belangrijke onderwerpen besproken, waaronder:

  • Veiligheids- en gezondheidswetgeving
  • Gevaren, risico’s en de preventie van ongevallen
  • Procedures, instructies en signalering
  • Gevaarlijke stoffen
  • Brand en explosie

En nog veel meer. Ter afsluiting wordt er een examen afgelegd.

Heeft u al een VCA certificaat behaald? Wat waren uw ervaringen? Deel ze met ons via het contactformulier.