Hoe te handelen bij laden en lossen?

  • 0

Hoe te handelen bij laden en lossen?

Category : Ondernemen

Voorkom ongevallen en gevaarlijke situaties

Op de werkvloer wilt u gevaarlijke situatie natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd veilig te handelen bij alle werkzaamheden die er uitgevoerd worden. Zo ook bij laden en lossen. Hier zit een ongeluk namelijk in een klein hoekje. Bovendien kan verkeerd laden en lossen schade aan de lading voorkomen. Wijs chauffeurs daarom regelmatig op de aandachtspunten wanneer ze de vrachtwagen laden of lossen. Wij vertellen er in dit blog meer over.

Hoe te handelen bij laden

Bij het laden is het belangrijk om eerst de vrachtbrief te controleren. Kloppen de vermeldingen van het aantal colli, merken en nummers? Vervolgens moet er gecontroleerd worden of de goederen en verpakkingen onbeschadigd zijn. Worden de goederen door de afzender geladen? Dan is het belangrijk om dit, in ieder geval globaal, goed met elkaar af te stemmen. Zo kan er gecontroleerd worden of het op de juiste manier gebeurt. Ook wanneer door de afzender geladen wordt, is het verstandig om de lading te controleren op uiterlijke schade. Alle onregelmatigheden (fouten, afwijkingen, etc.) moeten duidelijk op de vrachtbrief genoteerd worden, samen met de naam van de chauffeur. Is het onmogelijk voor de chauffeur om de goederen en de belading te kunnen nakijken voor het vertrek? Dan moet dit ook, voordat de chauffeur wegrijdt, op de vrachtbrief geschreven worden. Ook de reden moet erbij vermeld worden.

Hoe te handelen bij lossen

Ook bij het lossen moet er goed gehandeld worden. Dat begint met het aantal colli natellen. Wanneer er een vermelding van schade op de vrachtbrief staat, maar de chauffeur die zelf niet gezien heeft, is het belangrijk om er niet mee akkoord te gaan. Let erop dat alleen bevoegde personen tekenen voor het ontvangst. De naam van de ontvanger moet er in blokletters bij vermeld worden. De chauffeur moet niet beginnen met het lossen van de goederen wanneer de ontvanger niet aanwezig is. Ten slotte is het belangrijk om bij een gedeeltelijke lossing na te gaan of de resterende lading nog voldoende gestuwd is.

Is er ladingschade van enige omvang of is er iets anders niet in orde? Is er twijfel of de ontvanger wel de juiste persoon is? Doen zich andere ongewone situaties voor? Dan moet de chauffeur altijd contact opnemen met de afdeling planning voor uw bedrijf voor meer informatie. Als ondernemer is het voor belangrijk om overal op voorbereid te zijn. Daarom adviseren wij ook altijd contact op te nemen met een specialist in laad- en losvoorzieningen om het beste systeem voor uw onderneming te ontwikkelen.

Voor meer interessante informatie voor ondernemers bent u hier op onze blog aan het juiste adres. Wij plaatsen regelmatig nieuwe artikelen over ondernemen!