Mag een werkgever een drugstest opleggen?

  • 0

Mag een werkgever een drugstest opleggen?

Category : Algemeen

Medewerkers laten testen op drugs, mag dat?

Als werkgever wilt u dat uw medewerkers veilig en gezond zijn. U bent de eindverantwoordelijke op de werkvloer en wilt ongelukken voorkomen. Maar wat moet u doen wanneer u vermoedt dat een van uw werknemers drugs of andere verdovende middelen gebruikt? U wilt waarschijnlijk het liefst een drugstest afnemen om zekerheid te krijgen. Maar mag dat zomaar? Wij vertellen u meer.

Mag u werknemers testen op drugs?

Binnen een aantal beroepen is het toegestaan om onaangekondigd een drugstest uit te voeren. Dit geldt voor piloten, treinmachinisten, politie en defensie. In andere beroepsgroepen is een dergelijke steekproef test verboden. Wilt u toch een van uw medewerkers laten testen op drugs? Dan moet u aan flink wat voorwaarden voldoen, zoals:

  • Er moet een wettelijke reden zijn om te testen
  • De privacy van de werknemer moet gewaarborgd worden
  • De test is noodzakelijk om de veiligheid op de werkvloer te kunnen garanderen

In de meeste gevallen geldt dat een drugstest een inbraak op de privacy van de werknemer is. Een drugstest afnemen bij uw werknemers mag dus niet zomaar en zeker niet zonder gegronde aanleiding. Wilt u toch een drugstest opleggen? Laat dan eerst beoordelen of dit geoorloofd is.

Aandacht voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer

Veel bedrijven halen het certificaat VCA om te kunnen bewijzen dat er voldoende aandacht is voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Binnen deze cursus is ook aandacht voor het effect van alcohol en drugs op de waakzaamheid en het reactievermogen. Het is aan te raden om uw werknemers de VCA cursus te laten doen. Zo zijn ze in ieder geval op de hoogte van de mogelijke gevaren. Bovendien geeft u hiermee als werkgever het signaal af dat u het gebruik van alcohol of drugs niet tolereert.