Wat houdt executive search precies in?

  • 0

Wat houdt executive search precies in?

Category : Arbeidsmarkt

Op zoek naar een topman of -vrouw

Vaak reageren ontzettend veel mensen op een bepaalde vacature. Om dan de juiste persoon voor de baan te vinden, is een flinke uitdaging. En dat geldt al helemaal wanneer het gaat om een toppositie binnen een bedrijf. Daar is namelijk niet zomaar iedereen geschikt voor! Dan kiezen veel bedrijven voor executive search. Wij vertellen meer over wat executive search precies inhoudt.

Wat is executive search?

Executive search, ook wel headhunting of executive recruitment genoemd, is een vorm van recruitment waarbij de werkgevers worden geadviseerd door een gespecialiseerd bedrijf over potentiële kandidaten voor het bekleden van hoge functies binnen het bedrijf. Het gaat dan bijvoorbeeld over het bekleden van een bestuurspositie of een positie binnen een commissie. Over het algemeen zijn dit functies met een jaarsalaris van meer dan €100.000. Deze posities worden niet gevuld door op een willekeurige vacaturesite een bericht te plaatsen. Hiervoor worden specifieke kandidaten uitgezocht met genoeg ervaring. De zogenaamde ‘headhunters’ (de bedrijven die de executive search op zich nemen) beschikken over een groot netwerk dat ze gebruiken voor het vinden van een kandidaat.

Verschil met werving en selectie

Op het eerste gezicht lijkt de executive search dus een beetje op de ‘gewone’ werving en selectie die sommige bedrijven uitvoeren. Toch is dat niet het geval. Het grootste verschil tussen executive search en werving en selectie, zit in de manier waarop kandidaten voor een bepaalde functie gevonden worden. Bij werving en selectie gaat het om (jonge) werkzoekenden, die zichzelf inschrijven bij een bureau. Dit bureau selecteert vervolgens de kandidaten die bij een functie passen. Bij executive search is de kandidaat niet altijd op zoek naar een nieuwe baan, maar wordt hij of zij benaderd door het bedrijf om de kandidaat zich in het netwerk van de headhunter bevindt. De persoon die benaderd wordt, wordt dus al gezien als de beste kandidaat voor een bepaalde functie.

Gespecialiseerd in executive search

Een goede headhunter moet dus over een paar kwaliteiten beschikken. De belangrijkste hiervan zijn: ze moeten over een groot netwerk beschikken, en ze moeten genoeg kennis hebben om te beslissen welke persoon het meest geschikt is voor een functie. Een professioneel bedrijf dat executive search uitvoert, beschikt gegarandeerd over deze kenmerken.